Like The Bewinged Do It …

  • "LIKE THE BEWINGED DO IT …" - selective painting on textiles – City Art Gallery, Varna, 2017
  • "Spring Orgy", oil on textile - 220 x 110 cm, 2016
  • "Thrice Shot Bird", oil on dyed textile - 149 x 134 cm, 2016
  • "Feather By Feather", oil on canvas - 100 x 80 cm, 2016
  • "Alone II", oil on dyed textile - 70 x 145 cm, 2016
  • "Alone I", oil on dyed textile - 70 x 145 cm, 2016
  • "Love-Hat(e) Portrait", oil on textile - 119 x 154 cm, 2016
  • "A Cloud", oil on textile - 140 x 235 cm, 2016

“Както го правят крилатите

Изложба – селективна живопис върху багрено платно,

Градска Художествена Галерия – Варна, 2017 г.

Предисторията за летящите същества като тема и образност вълнува от древността и от зараждането на цивилизацията въобще. Разбираемо, тя е често експлоатирана тема и в митологиите, и в теологичните и общонародни представи. В този смисъл идеята за крилатите до голяма степен граничи с общочовешкото, метафизичното и дори библейското, което обуславя нейната непреходност.

Произведенията са обединени посредством художественото третиране на персонажите, реализирано с нетрадиционна авторска живописна техника.

Творбите са изпълнени с психофизични тълкувания в реалите на един паралелен свят на висшепоставеност и битийност.

Като принос на експозицията може да се посочи, както актуалността на изследваната тематика, така и оригиналната изобразителна техника. Цялостното естетично-визуално и мисловно въздействие на картините се подчертава от инсталирането им в интериорното пространство и взаимодействието им с него.

Обобщено, може да се каже, че изложбата има потенциал да предизвика интерес, както сред ценителите на изкуството, така и сред по-широк кръг от обществеността.

„Както го правят крилатите”

Фигурални композиции – тела и предмети върху текстилен контекст. Повече трептящи от въздуха платна, отколкото опънати върху рамки. Думите в тях са като морска пяна, като брошка върху ревер, като мимолетна истина,  като коса при полъха на вятър…

В картините е изграден контрапункт между обекти и среда, между класическа и некласическа живопис, между линия и цветна повърхнина, между реално и фантазно. Ако се определи стил, той би могъл да се нарече романтична ирония или иронична романтика

Защо крилати?

Защото практически, веществено, метафизично и метафорично хората се нуждаят от свобода, а крилата са неин символ.

Защото за крилатите е свойствено иносказателното и имагинерното и те пораждат стремежа на човека да полети.

Защото крилете премахват страховете от уязвимостта, а в същото време летящите остават нависоко – недосегаеми – именно тази константа привлича човешкото съзнание и той интуитивно търси връзката си с небесното.

Защото за тях времето и пространството има други измерения. Защото те го правят… по-леко, по-чисто, по-непринудено, по-цветно, по-сластно,  по-забавно, по-смело, по-приказно, по-истинско… – в полет…


Leave a comment