Exhibition 13

Изложба 13

Изложба – акварели, “Студио 21” – Варна, 2019 г.

ИЗЛОЖБА 13 в STUDIO 21 CULTURE CLUB – Варна е тринайстата самостоятелна изложба на Доника Кирова, където представя над 100 акварела в малки формати.

ИЗЛОЖБА 13  – ТЕМАТИЧНИ ОБЕКТИ:

ПЕРА

Изборът на перото, като обект в работите на Доника е своеобразен символ на летежа, на ефирното, на категоричното и мимолетното. Редом с това, авторът свързва образа му с магията на словото и изобразяването въобще. На трети план перото тук се явява като: веществено доказателство, оставено от птиците на хората за това, че има и друг поглед над света, след като се издигнеш и полетиш… – споделя художникът. 

НАСЕКОМИ

Присъствието на насекомите в природата е глобално. Те са най-многобройната и разнообразна популация на земята. Тяхното изобразяване от художниците е някак естествено и разбираемо. По-същественото обяснение за присъствието им в работите на Доника Кирова тук се крие във вариативността и причудливостта на форми и цветове. Според автора то граничи с безкрайност и разхищение, дори с невероятност и мистичност. Картините с инсекти в тази изложба приличат на своеобразни колекции от насекоми, подобни на тези с истински препарирани екземпляри. Усещането в акварелите обаче е не като за ентомологично изследване, а като за изискана подредба на изящни разноцветни бижута.

Образите на пера и насекоми могат породят толкова много и най- разнообразни чувства, колкото може да внуши тяхното собствено многообразие. Това, което ги обединява е широкият диапазон на човешката сетивност и те варират от погнуса до възхита и от безличие до преклонение. Техният ареал се простира от незабележимото до крещящото, от непотребното до вълшебното, ако щете, от детската игра до окултния ритуал. (Доника Кирова)

КОМПОЗИЦИИ

Композициите с пера и човешки фигури в експозицията представляват комбинирана техника от акварел и линеарна рисунка с туш. Те майсторски съчетават образите с оригинален еротичен и ироничен контекст; пресъздават авторския поглед към реалното и сюрреалното.

В тях се визуализира есенциалното понятие за голямото и малкото, същественото и маловажното, вещественото и духовното, …а котките са по подразбиране.

от АКИНОД, ноември, 2019



Leave a comment